среда, 20 мая 2020 г.

Тема: Транспорт

Доброго дня шановні батьки та любі малята! Продовжуючи сьогодні тему транспорту хочу звернути увагу на правила поведінки в громадському транспорті.

Правил поведінки в громадському транспорті треба навчати так само, як читання, письма та математики. Як доступно пояснити малюкові правила поведінки в громадському транспорті та як полегшити процес оволодіння ними?

Власний приклад

Важливо пам'ятати, що тільки після семи років діти починають критично оцінювати поведінку своїх батьків. До семи років сім'я є беззаперечним прикладом і зразком для наслідування. Зверніть увагу на те, як ви поводитеся в громадському транспорті та на дорозі. Перебігаєте на червоне світло? Розштовхуєте ліктями тих, хто не поступається дорогою вам та вашій дитині? Це можна пояснити - мати хоче захистити свою дитину, - але сама дитина в цей момент формує масу позитивних і негативних звичок, які в подальшому формуватимуть її поведінку в громадському транспорті.

Громадський транспорт – що має знати дитина

Не забувайте про те, що коли-небудь дитині доведеться їздити в транспорті і без вашого супроводу. Не тягайте дитину за собою, схопивши за руку і нічого не пояснюючи. Постійно говоріть з нею, читайте їй назви вулиць і зупинок. Якщо ви постійно пересуваєтеся по одному і тому ж маршруту, завчіть разом з дитиною назву зупинок (першої та кінцевої), визначте разом головні орієнтири.

Частіше розповідайте малюкові про правила поведінки в транспорті. Поясніть, що коли ви заходите в транспорт не можна штовхатися, не варто зупинятися біля входу, необхідність поступатися місцем старшим людям, вагітним жінкам та пасажирам з маленькими дітьми. Розкажіть дитині, що в транспорті не їдять (а також не колупаються в носі:)), не кривляються, не заглядають в газету, книгу, чи гаджет іншого пасажира.

Щоразу (поки це потрібно) нагадуйте дитині, що в салоні не можна голосно говорити, сміятися і вже точно не варто наступати людям на ноги.

Якщо у вас планується досить довга подорож з дитиною, варто наперед продумати, чим зайняти в цей час малюка. Лише зацікавивши чимось малюка, ви зможете уникнути капризів та вередувань.

На допомогу прийдуть «електронні няньки» - наприклад, записана заздалегідь на телефон розвиваюча дитяча гра, займе дитину на деякий час. Також можна запропонувати дитині перегляд улюбленого цікавого мультика чи послухати улюблені пісеньки (звичайно, в навушниках).

Якщо дитину вже втомили гаджети, запропонуйте їй подивитися у вікно і обговорюйте усе побачене. Розповідайте самі, а також дайте можливість і дитині виговоритись.

Продумуйте усе заздалегідь і спілкуйтеся з дитиною, тоді кожна поїздка громадським транспортом (тривала чи коротка) буде комфортною для вас, для вашої дитини та для усіх людей, що вас оточують.

Для Вас, малята, створила гру "Транспорт сучасний, давній, казковий"

Ще можете переглянути з дітками дитячі відеоматеріали на тему "Транспорт"
Машинки та спецтехніка для дітей українською мовою


Мультики українською - Транспорт

До нових зустрічей!


Комментариев нет:

Отправить комментарий